Reč tela 1. časť

Telo koňa je doslova veľavravné. Prezradí každú emóciu, ktorú kôň práve pociťuje. Keď už viete, aký typ zvieraťa kôň je (lovená zver) a dokážete čítať reč tela, môžete odhadnúť takmer presne,2 čo si myslí. Je na ňom vidieť, čo cíti a čo asi urobí v nasledujúcej chvíli. Kôň sa na každú akciu pripravuje. Niekedy mu príprava trvá zlomok sekundy a vy, vďaka schopnosti prečítať reč jeho tela, dokážete to, čo urobí, predpokladať.

Postoj koňa  vám vždy napovie, čo si práve myslí. Ak stojí strnulo ako socha, so zdvihnutou hlavou, je v strehu, kvôli niečomu v jeho okolí. Jeho prirodzený inštinkt mu hovorí, aby si dával pozor na potenciálne nebezpečenstvo. Ak nebezpečenstvo zbadá, nohy sa mu dajú do pohybu a pokúsi sa utiecť. Prvou reakciou bude teda útek, ak túto možnosť nemá začne sa brániť – kopať, hrýzť zastrašovať atď.

Keď má hlavu nízko a tvári sa uvoľnene a prirodzene rovnako sa cíti emocionálne, mentálne a fyzicky. Je stotožnený so svojim prostredím a necíti blízkosť nebezpečenstva. Ďalšími sprievodnými znakmi uvoľnenia je obliznutie, potriasanie ušami a odľahčenie nohy. Sebavedomý kôň má vačšinou uvoľnené držanie tela. Keď sa pozriete na kone na pastve, väčšina z nich má hlavu dole, toto je prirodzené držanie tela koňa a znamená to, že je uvoľnený a spokojný v prostredí, v ktorom sa nachádza. Ak ich niečo vyruší, zdvihnú hlavu.

Ak sa kôň otoční k človeku, alebo k inému koňovi zadnou časťou tela, znamená to varovanie. Je nespokojný a môže po človeku alebo zvierati vykopnúť, aby ho prinútil cúvnuť. Môže dokonca zodvihnúť nohu a naznačiť kopnutie. Od toho ozajstného vás vtedy delia sekundy, takže treba dávať pozor.

 

Uši

Kôň ušami nielen počúva, ale aj rozpráva. To v akej pozícii sa nachádzajú vám prezradí veľa o nálade koňa. Keď koňa na pastvine niečo vyruší a zodvihne hlavu, presne tým smerom, kam sa pozerá, mieria aj jeho uši. Znamená to, že niečo je v diaľke a on sa snaží definovať, čo to asi je. Následne sa rozhodne, či je čas vziať nohy na plecia.

Ak kôň stiahne uši dozadu, znamená to, že je nahnevaný alebo nespokojný. Vtedy majte oči na stopkách, lebo môže byť pripravený kopať, hrýzť, alebo zaujať iný obranný postoj. Uši vzadu znamenajú, že kôň je pripravený bojovať s tým, čo mu prekáža.

Ak ste na vychádzke a kôň vpredu stiahne uši, dávajte pozor, pretože môže vykopnúť po koni, ktorý ho nasleduje. Ak sedíte na koni, ktorý stiahne uši, môže to znamenať, že vykopne do boku, alebo dozadu. Skúste odkloniť zadok koňa tak, aby nemohol zasiahnuť niekoho za vami. Buďte viac, ako len pasažier, zapojte sa do diania.

Kone dokážu uši nasmerovať na dve rôzne strany naraz.  Jedno ucho môže sledovať dianie vpredu a druhé zas to, čo sa odohráva za vašim chrbtom.

pokračujeme nabudúce :)…