Inteligencia

Kôň má úžasnú zaujímavú myseľ a úžasnú pamäť. Napriek tomu nikdy koňa počítať nenaučíte, 2 (3) (kopie)pretože na to jednoducho vybavení nie sú. Ich inteligencia sa nemeria tak, ako naša. Rovnako, ako pri každom druhu zvierat má aj inteligencia koní vlastnú formu. Voláme ju inštinktívna. Inštink je niečo, o čom netreba premýšľať a inštinkt koňa sa vyvíjal milióny rokov. Neviem do akej miery dokáže kôň rozmýšľať a zdôvodňovať, vždy bol dokonalým pre to, pre čo bol stvorený a to je byť koňom. Kone sa učia na základe opakovania. Možno budete musieť niečo zopakovať aj 100 krát, kým tomu váš kôň porozumie. Musíte mať predovšetkým trpezlivosť. Trpezlivosť je čakanie bez toho, aby ste sa znepokojovali. Nezabudnite, že kôň sa nenarodil so schopnosťou vedieť, čo chcete. Musí na to prísť pomocou opakovaní. Kôň pravdepodobne rozmýšľa, prečo po ňom chcete to, alebo ono. Nedokážu plnohodnotne porozumieť logike niektorých požiadaviek. Je na nás, aby sme im to vyjasnili.

Väčšinu vecí učíte svojho koňa pomocou dotyku – používame ruky, zubadlá, oťaže, nohy a šporne. Preto počas tréningu ani jedno z nich nepoužite ak to nemá skutočný zmysel, význam a dôvod. Po nejakom čase, vďaka opakovaniu váš kôň začne vidieť dôvod , význam a zmysel toho, čo s ním robíte. Ak sa naučíte komunikovať na najvyššej úrovni, nebudete potrebovať šporne, zubadlá a ani oťaže. Všetky kone sú schopné dosiahnuť túto úroveň učením.

Väčšinou sa ale držíme iba na povrchu a žiadame od koňa oveľa menej, ako by sme mohli a tak nevidíme rozsah ich typu inteligencie. Dokážu toho oveľa viac. Stačí ak sa pozriete na úžasné veci, ktoré kone robia vo filmoch pod taktovkou svojich trénerov – pracujú vo voľnosti, pamätajú si komplikované cviky a cválajú dozadu. Títo tréneri sú väčšinou dobrí horsemani, ktorí vynikajú úžasnou trpezlivosťou a preto ich kone dokážu úžasné veci. Ale ako som už vravel v minulých príspevkoch, skutočný tréning môže začať, až keď koňa zbavíte strachu. Ak sa bojí, nedokáže sa učiť. Najprv musíte prekonať ich inštinkt báť sa. Potom sa jeho myseľ otvorí a nebudete sa stačiť čudovať, čo všetko sa dokáže naučiť.

Pamätajte, učenie je dvojsmerné – sú to dve otvorené mysle, dve mysle, ktoré načúvajú a vzájomne komunikujú. Ak budete hovoriť konským jazykom s každým koňom, s ktorým budete pracovať, môže sa z vás stať skutočný horseman.