Reč tela – pokračovanie

Kosť vo chvoste koňa nie je iba pokračovaním jeho chrbtice, podľa jeho pozície môžete odhaliť emócie koňa. Chvost uvoľneného koňa mu splýva s telom uvoľnene a prirodzene keď stojí, IMG_2009alebo počas chôdze. V kluse a cvale zvykne kôň svoj chvost držať jemne od tela kvôli umocneniu rovnováhy. Ak sa kôň bojí, pritisne si chvost, čo najbližšie k telu a naopak vzrušený kôň ho častokrát zodvihne, ako zástavu. Nervózny kôň chvostom švihá. Napríklad ak na prechádzke začne kôň svihať chvostom, môže to znamenať, že kôň za ním je príliš blízko. Musíme byť preto obozretní.

Chvost je pre koňa veľmi dôležitý. Okrem toho, že ho využíva na udržanie rovnováhy (pretože je súčasťou jeho chrbtice), používa ho aj na komunikáciu s ostatnými koňmi a na odháňanie múch.

 

Znášanie následkov

Ak nesledujete telesné prejavy svojho koňa, môže to mať bolestivé následky. Ak vás nikdy žiadny kôň nekopol, nepohrýzol, neprebehol cez vás, alebo do vás nenacúval, pravdepodobne ste ešte s veľa koňmi nepracovali. Všetko sú to príležitosti na učenie. Ak do vás kôň nacúva, vykopne po vás, alebo vás hryzne, nikdy sa vám následne neospravedlní. Kôň nepozná ľútosť, ani ospravedlnenie. A vy to nezmeníte. Pravdepodobne si povie: „Nevidel si ma? Snažil som sa ti niečo povedať, ale ty si nepočúval.“ Kone sú veľmi úprimné. Neklamú, ale dokážu vás prekvapiť. Vašou prácou je, aby ste mali prehľad o tom, čo vám chcú povedať. Keď vojdete na pastvinu plnú kobýl so žriebätami, väčšina z nich dá uši dozadu a upozorní vás, aby ste sa veľmi nepribližovali. Vtedy buďte opatrní. Ak vojdete do boxu a kôň sa vám otočí zadkom, stojte. Ukazuje vám, že vás nerešpektuje a chce, aby ste mu dali pokoj. Ak sa napriek tomu priblížite, môže vás kopnúť. Neignorujte telesné prejavy svojho koňa, pretože cez ne sa s vami snaží komunikovať. Horsemanom začínate byť vtedy, keď načúvate, rozumiete a dávate svojmu koňovi dôvod na zmenu reakcie.