Buďte prítomní

Pri práci s koňmi, rovnako ako všeobecne v živote sa môžeme príliš upínať na výkony a ciele a pri tom nám uniká to, čo je skutočne podstatné. Takže jedna z najdôležitejších rád, akú vám viem ohľadne horsemanshipu dať, je aby ste sa každý deň za svojim koňom vybrali so sviežou mysľou. Zatvorte dvere za udalosťami náročných dní a buďte pri svojom koňovi prítomní. Kone žijú absolútne v prítomnosti a my musíme pri práci s nimi robiť presne to isté.IMG_2009

Upustite od očakávaní, ktoré od svojho koňa máte a vyčistite svoju myseľ od akýchkoľvek vecí a myšlienok, ktoré vám odkláňajú od neho pozornosť. Počas toho, ako si ho idete vyzdvihnúť do boxu, alebo ohrady sa na pár sekúnd zastavte a skontrolujte, či je vaša myseľ nastavená na prítomnosť. Váš kôň vycíti, ak sa ponáhľate, myslíte na niečo iné, alebo máte nereálne očakávania. V každom tréningu sa preto stretnite so svojim koňom tam, kde sa práve on nachádza a na tom stavajte.

Sústredenie sa na prítomnosť môže byť náročné, pretože ako ľudia rozmýšľame priamo. Napríklad, keďže bol môj kôň v pohode včera, tak bude aj dnes a aj zajtra. Ale kôň sa mení z minúty na minútu a preto musíme byť flexibilní. Môžeme mať v hlave určitý cieľ, ale vždy sa naša práca s koňom musí odvíjať od toho, kde sa práve nachádza on. Čím skôr sa tomuto prispôsobíme, tým rýchlejšie sa s koňom spojíme, pretože mu dáme to, čo on práve potrebuje a nie to, čo od neho práve my chceme.

Takže ešte pred tým, ako začnete pracovať, uistite sa, že ste absolútne prítomní a pripravení na všetko, čo príde. Každý deň sám sebe pripomínam, aká je to skutočná pocta a aké je úžasné skutočne komunikovať s koňom. A napriek tomu, že idem do každého tréningu optimisticky – že môžem pokračovať tam, kde som včera prestal, som rovnako pripravený prispôsobiť sa mu a začať odznovu. Ľahšie sa to hovorí a chce to čas, ale schopnosť byť prítomný a zostať flexibilný sú naozaj základnými piliermi horsemanshipu.