Horsemanship

Základy dobrého horsemanshipu sú všade rovnaké. Je úplne jedno v akom sedle, štýle alebo disciplíne jazdíte. Princípy z drezúry sa dajú ľahko aplikovať na westernovo jazdeného koňa. Dobrý horseman je dobrým horsemanom v akomkoľvek sedle.6

Kone dobrého horsemana sú dobré kone a sú jeho priamym odrazom. Hovorí sa, že kôň dosahuje úroveň svojho jazdca a myslím, že v tomto tvrdení je veľa pravdy. Jeden jazdec si môže sadnúť na koňa a nič nedosiahne, zatiaľ čo iný jazdec môže dosiahnuť veľa, pretože s koňom komunikoval tak, že si navzájom porozumeli. Dobrý horseman sa môže nachádzať v akomkoľvek prostredí (western, drezúra, parkúr atď.). Stojí za to ho pozorovať, pretože vždy sa môžete niečo nové naučiť.

Definícia horsemanshipu

Horsemanship je doslova vzťah medzi človekom a koňom. Tento vzťah sa nadväzuje a udržiava ako zo zeme, tak zo sedla. Jeho kvalita nezávisí od vášho koňa, ale od vás. Vy si musíte vybudovať pevné a funkčné partnerstvo. Váš kôň to za vás neurobí. Kôň je dokonalý v tom, čo je – kôň. Nemusí nič robiť, ani meniť. Ak chceme zdokonaliť svoj vzťah s koňom, musíme pochopiť jeho podstatu, ako funguje a pracovať s ním spôsobom, ktorý dokáže pochopiť. Kôň je rytmické, vyrovnané, trpezlivé, dôverčivé a dôsledné zviera. To my si musíme rozvinúť cítenie, načasovanie, rytmus, rovnováhu, trpezlivosť, dôslednosť a pochopenie.

Pocit

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú si musíte vycibriť, je cítenie. Patrí zároveň medzi najťažšie koncepty, pretože sa ťažko vysvetľuje a nikto vám to neukáže, ani nepredá. Hovoríme o viac ako iba fyzickom cite. Ide aj o emocionálnu reakcie a psychologický prístup k akejkoľvek situácii, v ktorej ste sa spolu s vašim koňom ocitli. Keď sa učíte tancovať, hrať na gitare, alebo hrať golf, trvá to dlho a nikto vám v podstate nemôže dať presný návod ako to robiť. Môžu vás naučiť základy, ale vy si musíte vytvoriť vlastné cítenie a štýl.

Rovnako tomu je aj v horsemanshipe. Musíte si vytvoriť vlastné cítenie a pochopenie. Napríklad: ak sa váš kôň uvoľní v ústach(povoľí čeľusť), ako reakcia na nejakú vašu požiadavku, najdôležitejšie, čo môžete urobiť je uvoľniť tlak, ktorý ste na koňa vyvinuli. Uvoľnenie je jediná odmena pre koňa hovoríte mu tým: „Ak povolíš ty, povolím aj ja.“ To je cítenie. „Keď si mäkký ty, budem mäkký aj ja.“ Toto presne je cítenie. „Keď ustúpiš, ustúpim aj ja.“ Je to niečo, na čom budete musieť nejaký čas pracovať. Majte so sebou trpezlivosť. Majte trpezlivosť so svojim koňom. Dávanie a branie je základom hry o cítiení.

Postupne si vytvoríte cítenie na základe reakcií vášho koňa. Nejaký čas vám potrvá, kým sa naučíte, koľko tlaku kedy použiť. Najprv to môže trvať dlhšie a postupne to pôjde rýchlejšie. Výsledkom bude pomôcka, neskôr jej náznak a nakoniec  zostane iba myšlienka.