Horsemanship – pokračovanie

Skúsenosti

Skúsenosť je najepším učiteľom Pocitu. Ak sa chcete stať skúseným horsemanom, musíte sa do horsemanshipu ponoriť aj v každodennom živote. Musíte o ňom čítať, študovať si dostupné materiály a urobiť si z neho svoju vášeň. Nevadí, ak nemáte vlastného koňa, môžete sa zdržiavať pri stajniach, a pomáhať so starostlivosťou. Môžete sa posadiť do hľadiska na jazdeckých súťažiach a udalostiach a tak sa stať súčasťou jazdeckého odvetvia. Môžete sa stretávať s ľuďmi, ktorí sa v tom svete pohybujú a urobiť si z neho vlastný životný štýl. Ako inak chcete rásť? Musíte do toho vložiť svoj čas a energiu. Získať skúsenosti je totiž vašou úlohou.2

Ak máte to šťastie, že koňa vlastníte, staňte sa súčasťou jeho života. Nechoďte za ním iba vtedy, keď chcete jazdiť. Vojdite do jeho boxu, alebo výbehu,  a trávte s ním čas. Postarajte sa o to, aby bol rád, že vás vidí. Nechcete predsa, aby pred vami váš kôň utekal, ale aby prišiel k vám. Buďte so svojim koňom, ako by ste vy sami boli kôň a veľa sa od neho naučíte. Tak sa vy stanete horsemanom a váš kôn man-horseom. Naladí sa na vašu vlnu.

Nezabudnite, že kôň nie je vec, nie je traktor. Je živý a dýcha presne tak, ako vy. Učenie sa horsemanshipu je presne také isté, ako keď sa učíte iný jazyk. S koňom sa musíte rozprávať po konsky.

Načasovanie

Správne načasovanie je všetkým. Na to, aby ste so svojim koňom mohli komunikovať na jeho úrovni, musíte mať dokonalé načasovanie.  Musíte vedieť, kedy povoliť tlak tak, aby kôň pochopil a naučil sa to, čo ho naučiť potrebujete. Oveľa viac, ako tlak, ktorý vyviniete na oťaže alebo nohami, zaujíma vášho koňa práve uvoľnenie tohto tlaku. Uvoľnenie spôsobuje reakciu a ľahkosť. Zubadlá a šporne vyvíjajú tlak a keď pridáte viac sily, vyvíjajú bolesť. Koňa neučí ani tlak, ani bolesť, ale ich uvoľnenie. Horsemanship je teda záležitošťou Pocitu, Načasovania a Rovnováhy.

Uvedomte si, že kôň nemá pojem o čase ako takom. Nikdy nerozmýšľa v údajoch, ako sú hodiny či minúty. Kone nenosia hodinky. Prežívajú v prítomnosti. Kôň vie, že je čas kŕmenia, čas na rozmnožovanie, na útek, na spánok a vie, či je deň alebo noc. Mnohokrát budete musieť pri práci zabudnúť na čas, ako ho poznáme my ľudia a povýšiť nad jeho dôležitosť práve spomínané načasovanie. Môžete totiž stráviť mnoho času, kým budete mať správne načasovanie v malíčku.