Podstata koňa

VoľnosťV jazdectve a pri každej manipulácii je porozumenie podstate koňa jedna z najdôležitejších vecí, ktoré sa musíte naučiť. Je to niečo, čo si budete musieť naštudovať a neustále sa v tom zlepšovať, pretože nikto sa stýmto porozumením nenarodil. Ani váš kôň sa nenarodil sporozumením toho, čo od neho žiadate – bude sa to musieť naučiť.

Tak ako každé učenie, aj toto si bude vyžadovať čas. Väčšinou, keď budete so svojim koňom pracovať,  budete od neho žiadať veci, ktoré ešte nikdy v živote nerobil. Celé je to proces učenia nielen pre koňa, ale aj pre vás. V podstate ide iba o jedno jediné – naučiť sa s koňom komunikovať. Budete v tom musieť byť veľmi dobrí, aby ste ho mohli učiť v jazyku, ktorému rozumie a chápe.

Lovec/Korisť

Kôň je od prírody lovená zver – nie lovec. Kôň je zviera, ktoré iné zvieratá jedia, od prírody sa teda bojí a tento inštinkt mu pomohol prežiť 50 miliónov rokov. Nemusíte sa ani snažiť dostať z vášho koňa tento pud sebazáchovy, nikdy sa vám to nepodarí, majú ho príliš hlboko zakódovaný. Stačí, ak mu ukážete, že ho nemusí neustále používať.

Človek je presný opak koňa, sme predátori – zvyčajne sme tí, čo lovia a nie tí, čo sú lovení. Preto premýšľame úplne inak. Musíte sa vcítiť do vášho koňa a pochopiť, ako premýšľa, a prečo sa bojí. Pre koňa je čokoľvek znamením na útek – aj šuštiace listy alebo zvláštne objekty – to všetko môže znamenať, že predátor je blízko.  Predstavte si, že plávate v mori plnom žralokov a nevidíte pod hladinu – presne takto sa cíti kôň – bojí sa o svoj život. Matka príroda teda zaúradovala, vybavila koňa na útek a zakorenila hlboko v jeho DNA informáciu, že ak je v blízkosti nejaké nebezpečenstvo, treba utiecť. Bez ohľadu na to, aký výcvik má kôň za sebou, tento inštinkt sa v ňom skrýva do konca života.

Ak sa pokúsite tento inštinkt v koňovi potlačiť bez toho, aby bol sám na to pripravený a to tak, že ho priviažete alebo inak znehybníte, ocitne sa v situácii, kedy má strach, ale nemôže utiecť – vtedy začne bojovať. Bude hrýzť, kopať, stavať sa na zadné a urobí čokoľvek, aby prežil. V takejto situácii kôň nerozmýšľa, iba reaguje cez inštinkt. Ak sa rozhodnete s koňom bojovať, presne to sa aj stane, ale neportvá to dlho a budete utekať odkiaľ ste prišli. Jednou z najdôležitejších vecí, čo by ste mali svojmu koňovi robiť každý deň, bez ohľadu na to, či na ňom sedíte 10-ty alebo 150-ty krát, je zbavovať ho strachu. Keď si so svojim koňom vytvoríte jazyk, ktorému obaja rozumiete, bude to jednoduché. Váš kôň vás bude vnímať ako vodcu a priateľa a nie ako predátora, ktorého sa treba báť.

Kôň sa bude od prírody a automaticky báť, pokiaľ mu nedáte dôvod, že sa nemusí – a to dosiahnete správnou manipuláciou. Možno bude potrebovať použiť svoje inštinkty, aby pochopil, že ich tak často používať nemusí (teda môže sa zľaknúť, aby pochopil, že sa nemusí báť).

Kôň sa vám časom naučí dôverovať . Táto dôvera môže byť ale rýchlo zničená. Kôň je síce zviera, ktoré odpúšťa, ale nechcete ho sklamať príliš veľa krát. Aj v tomto sú ale kone, podobne ako ľudia veľmi individuálni. Niektoré kone sa k vám budú vracať a neprestanú vám dôverovať a iné sa k vám už po jednom incidente odmietnu priblížiť (hlavne kone, ktoré majú silnejší pud sebezáchovy).

Nie je samozrejmosťou, že korisť nosí predátora na svojom chrbte. Je to úžasný fakt. Na jeho chrbte sedíte iba z jediného dôvodu – pretože vám dôveruje. Vy od svojho koňa niečo chcete, on od vás nechce nič okrem vzájomnej dohody – naučte sa rozmýšľať, ako kôň, pracujte s ním tak, akoby ste aj by boli iba ďalší kôň a naučte sa mu rozumieť. Potom bude váš vzťah skutočne krásny.